Twardość wody
TWARDOŚĆ OGÓLNA jest cechą określającą zawartość w wodzie metali ziem alkalicznych, (głównie wapnia i magnezu). Praktycznie jest to suma rozpuszczonego w wodzie wapnia i w mniejszym stopniu magnezu – i tak są ustalane procedury analityczne. Twardość ogólna jest dzielona na twardość węglanową obejmującą tę część jonów wapnia i magnezu , która może być związana z kwaśnymi węglanami (HCO3- ) i węglanami (CO32-) oraz twardość niewęglanową obejmującą pozostałą część wapnia i magnezu związaną z siarczanami, chlorkami, azotanami itp.
Podział wód podziemnych wg twardości ogólnej:
Woda | mg CaCO3/dm3 |
bardzo miękka | < 75 |
miękka | 75 - 150 |
średnio twarda | 150 - 300 |
twarda | 300 - 500 |
bardzo twarda | >500 |
Przepisy dotyczące dopuszczalnej twardości wód pitnych określają maksymalną dopuszczalną twardość ogólną :
- Polska - 60–500 mg CaCO3/dm3
- WHO - 500 mg CaCO3/dm3
- EWG - min. 150 mg CaCO3/dm3 -maksymalna nieokreślona
Twardość wody w Rypinie
woda z ujęcia | mg CaCO3/dm3 | rodzaj wody |
SUW Wodna | 270 | średnio twarda |
SUW Bielawki | 291 | twarda |
Zamieszczamy dla Państwa Kalkulator do przeliczania jednostek twardości wody -
{pobierz_kalkulator} (11kB)
Względy zdrowotne
Twardość wody z punktu widzenia higieny uważana jest za parametr drugorzędny, chociaż mający wpływ na zdrowie człowieka. Wody bardzo miękkie poniżej 75 mg CaCO3/dm3 są szkodliwe dla organizmu, ponieważ ługują z niego sole wapnia i inne (zalecenia WHO z 1998 r.) co powoduje problemy z układem kostnym, zaburza prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. W związku z negatywnym oddziaływaniem wód miękkich zalecenia EWG przewidują minimalną twardość wód pitnych na poziomie 150 mg CaCO3/dm3. Wody twarde natomiast wywołują podrażnienia skóry.
metryczka
Wytworzył: Artur Kopyciński (27 maja 2015)
Opublikował: Piotr Cieszyński (27 maja 2015, 13:59:14)
Ostatnia zmiana: Krzysztof Wiśniewski (9 lutego 2021, 13:00:05)
Zmieniono: Aktualizacja
rejestr zmian tej informacji »
Liczba odsłon: 3225